(26-28)

  Here are two pieces of news that Annie collected for her report.

  Papier-mâché is works of art that are made of paper. In Taiwan, it is known as zhizha and is usually burned as a gift for dead people. Taiwan’s papier-mâché is dying because it is not much needed now. However, this dying art won a Frenchman’s heart when he visited the island. He then invited one of the papier-mâché shops, Hsin Hsin Paper Offering Store, to show their beautiful works in France. The shop owner’s son also used papier-mâché in a way that no one ever thought of—making a

movie with it.

 

  Stan Lai is very important in Taiwan’s theater. He brought changes to Chinese theater art of the old days to make it closer to our life experiences and easier to understand. One of his most famous works is That Evening, We Performed Crosstalk (1985). It was such a smash hit that people became interested again in xiangsheng, a show of funny talk between two actors. This art used to be a hobby that only a few people shared, but Lai has opened a bigger market for it. Now it has fans across all ages.

 

 

【文章翻譯】

以下為Annie為了她的報告所收集來的兩則新聞。

Papier-mâché是一種用紙形塑而成的紙漿藝術。在台灣,這種藝術創作則以另一種廣為台灣人熟知的名稱「紙紮」而盛行,且通常是用來焚燒給往生者當作禮物。因為不再有大量的需求,台灣的紙漿藝術正在凋零。然而,這種凋零的藝術卻贏得一位曾拜訪這座島嶼的法國人的心。他邀請了其中一間紙紮店—新興糊紙店至法國展出他們優美的紙紮工藝。店主的兒子至利用紙漿工藝開創了一種前所未有的表現方式—用紙紮來製作電影。

賴聲川是台灣劇場的重量級人物。他為中國傳統戲劇藝術帶來改變—讓它更貼近我們的日常生活,並更容易被了解。「那一夜,我們說相聲」(1985)是他眾多知名作品的其中一部。這齣作品相當成功,紅極一時,它讓人們對相聲,這種兩個演員間進行機智對話的表演方式,重燃興趣。這種藝術曾經只是少數人共通的嗜好,但是賴聲川成功地打開相聲市場的大門。現在,相聲的愛好者遍布各個年齡層。

work 作品

 

(   D  )26.  What idea is talked about in both pieces of news?
(A) More young people need to join in making art.
(B) People’s ways of enjoying art change with time.
(C) Bringing important art works to Taiwan from abroad.
(D) Giving new life to old arts that were almost forgotten.

題目中譯】這兩則新聞共通的概念為何?

【解答中譯】(A) 越來越多年輕人需要加入藝術創作。

      (B) 人們欣賞藝術的方式隨著時間而改變。

      (C) 將重要藝術作品從國外引進台灣。

             (D) 為近乎被遺忘的傳統藝術注入新生命。

【解析】根據新聞一的第四行開始,及新聞二的第一行開始,皆是闡述因為人們的努力創新

       及改革,使得老藝術得到重新認識及欣賞,所以此題答案為(D)。

(   B  )27.  What does it mean when something is a smash hit?
(A) It is old.                         
(B) It is successful.
(C) It is foreign.                    
(D) It is useful.

【題目中譯】某件事物被稱作為smash hit的意思是?

【解答中譯】(A) 它很古老。

(B) 它很成功。

(C) 它來自國外。

(D) 它很有用。

【解析】根據第二則新聞的第五行到第八行,「人們對相聲重燃興趣」、「賴聲川打開相聲市場大門」及「愛好者遍布各年齡層」來看,表示賴聲川讓相聲這種老藝術成功地流行起來,故答案選(B)

(   D  )28.  What do we know from the news?
(A) Lai has taught xiangsheng in many schools.
(B) Lai often puts his own life stories into his art works.
(C) The owner of Hsin Hsin Paper Offering Store is a
  Frenchman.
(D) People do not burn papier-mâché for dead people as
  often as before.

【題目中譯】從這兩則新聞中我們可以得知什麼?

【解答中譯】(A) 賴聲川在很多學校裡指導相聲。

           (B) 賴聲川時常將他的人生經歷放入他的藝術作品中。

           (C) 新興糊紙店的老闆為法國人。

           (D) 人們不再像以前那麼常焚燒紙紮品給往生者

【解析】(A)(B)選項在新聞二中皆沒有提到。(C)選項在第一則新聞中我們可以了解店主為台灣人。選項(D)根據第一則新聞的第三句及第四句中可得知,故此選項為正解。

 

(29-32)

 

 

  For many people, having a cup of coffee right out of bed is the best way to start a day. But a report from Asap Science says otherwise. It says the worst time for coffee is soon after we get up. When we wake up, our bodies start to make cortisol. Cortisol helps us to think clearly and be quick to understand and act. The cortisol levels rise after we wake up and climb to the highest in about an hour. So there are two problems when we drink coffee during this time: (1) our bodies will make less cortisol, and (2) the cortisol will make coffee less useful. And that’s why some of us drink more and more coffee.
  Then, when’s the best time to have coffee? When the cortisol levels are going down, the report says. Cortisol levels are usually highest between 8 a.m. and 9 a.m., between noon and 1 p.m., and between 5:30 p.m. and 6:30 p.m. So if you want to have coffee, enjoy it after these times, and this popular drink will help you the most.

  

 

【文章翻譯】

VOF新聞》                                                                                                                           16/01/2015

   對很多人來說,起床後立刻來杯咖啡是展開一天最好的方式。但是一篇來自Asap Science

的報告卻不認為如此。報告說,喝咖啡最糟的時間點就是起床後。當我們起床後,我們的身

體開始分泌皮質醇,皮質醇幫助我們思考得更清楚,也有助我們快速理解事情與行動。起床

後,我們體內的皮質醇濃度上升,而且在約在一小時內會上升至最高濃度。因此起床後就喝

咖啡會產生兩個問題:(1)我們的身體會製造較少的皮質醇,以及(2)皮質醇會讓咖啡的效用

沒那麼大。這就是為何我們有些人咖啡會越喝越多。

   那麼,何時喝咖啡才是最好的時間點?上述報告表示,當皮質醇濃度下降時,就是喝咖

啡的時候了。皮質醇濃度到達最高的時間,通常在早上八點到九點、正午到下午一點之間,

以及下午五點半至六點半之間。所以如果你想喝咖啡,就在上述時刻之後再享用,這個熱門

飲品才最能幫你保持清醒。

(   D  )29.  Which idea is talked about in the news?
(A) How often we should drink coffee.
(B) What happens when we have too much coffee.
(C) How to help the body make the cortisol we need.
(D) What happens when we have coffee at the wrong time.

【題目中譯】這則新聞談論到哪一種觀念?

【解答中譯】(A) 我們應該多久喝杯咖啡。

(B) 當我們喝過量咖啡後會發生什麼事。

(C) 如何幫助我們的身體製造所需的皮質醇。

(D) 當我們在不對的時間點喝咖啡時會發生什麼事。

【解析】根據文章內容,第一段第三行提及,喝咖啡最糟的時間點就是起床後(It says the worst

       time for coffee is soon after we get up.)。並在同段倒數第四行說明產生的兩個問題(So there are two problems when we drink coffee during this time),因此答案為(D)。

(   C  )30.  What does it mean when someone thinks otherwise about something?
(A) They are serious about it.
(B) They have no idea about it.
(C) They think differently about it.
(D) They do not think it is a problem.

【題目中譯】當有人認為某事是“otherwise”時,是什麼意思?

【解答中譯】(A) 他們對此事很嚴肅認真看待。

(B) 他們不知道此事。

(C) 他們對此事有不同想法。

(D) 他們不認為此事是一個問題。

【解析】根據文章內容,otherwise前方提及,許多人起床後會來杯咖啡,但otherwise後方的報告卻說起床後喝咖啡是最糟的時間點,可推知otherwise是表示與前述看法不同的意見,故正確答案為選項(C)。

(   D  )31.  The picture below shows how the cortisol levels rise and fall during the day. From the news, which is a good time for coffee?
(A) A.
(B) B.
(C) C.   
(D) D

.02

【題目中譯】下圖呈現皮質醇濃度在一日中上升與下降的走勢。根據這則新聞,何時是喝咖 啡的最好的時間點?

【解析】根據文章,飲用咖啡最好的時段在早上八點到九點「之後」、正午到下午一點「之後」,或是下午五點半至六點半「之後」,選項(A)、(B)為皮質醇濃度正在上升之時,選項(C)為濃度最高、皆不是好的時間點,故(D)兩點半為正確答案。

(   C  )32.  Four people read the news and wrote what they thought about it.


03  

What did they think about the news?
(A) They wanted to try what it said.
(B) They were sad about what it said.
(C) They did not agree with what it said.
(D) They were not surprised at what it said.

題目中譯】他們對於這篇報導的看法是?

四個人讀了這篇新聞並寫下他們對於這篇報導的意見。你的看法如何?

Mike 一月十六日晚上八點二十六分

喝咖啡最好的時間點就是當你想喝咖啡的時候。

Sarah 一月十六日晚上八點四十三分

我通常「喝完」咖啡才會清醒是真的「起床」!

Charlie 一月十六日晚上八點五十九分

喝咖啡最糟糕的時間點是當你已經完全「沒電了」。

Lisa 一月十六日晚上九點十八分

如果你需要人告訴你何時喝咖啡,嗯,那真是悲哀。

【解答中譯】(A) 他們想試試看報導中的建議。

(B) 他們對於報導內容感到傷心。

(C) 他們不同意報導所說的。

(D) 他們對於報導所說的不感意外。

【解析】Mike表示自己想喝咖啡時就是喝咖啡最好的時間點,Sarah說自己喝完咖啡才會清醒是「真正起床」,Charlie說當自己沒電時才喝咖啡是最糟的時間點,Lisa不同意要別人告知她喝咖啡的時間點,綜上所述,四人均不同意報導所言,故(C)為正確答案。

 

(33-35)

  Below is part of a new shopping center’s market report.

Our busiest time is weekend afternoons, between 1:30 p.m. and 3:30 p.m. About half the business of the week is done then. So it would be better if we move Weekend’s Best Buy from Saturday evening to Saturday afternoon when there may be more shoppers during the sale. We should also think about having more free buses during the weekend, as 75% of the shoppers who were interviewed said two buses an hour are just not enough.

 

Weekend evenings are second busiest, though it is not as good as last season. An interesting fact is that business is better on weekday evenings, usually one hour before closing, than on weekend mornings. Most of the shoppers then are people who live near or working parents who do their last-minute shopping. They together make up almost 60% of the business on weekday evenings. It might bring in more business if we open half an hour longer during weekdays, until 10:30 p.m.

【文章翻譯】

以下截取自一間新開幕的購物中心的市場報告

  我們最繁忙的時段是週末的下午,在一點半到三點半之間。大約占了一整週生意的一半。所以如果我們將原本在週六晚上推出的「週末必買划算商品」移到週六下午會更理想,因為那時候會有更多消費者。我們也應該要考慮在週末增加免費接駁公車的班次,因為有百分之七十五的消費者在接受訪問的時候表示一小時只有兩個班次是不夠的。

  週末的晚上是第二繁忙的時段,雖然生意沒有上一季這麼好。有趣的是,平日晚上的生意甚至比週末早上的生意更好,通常是關門前一個小時。在這一個小時來消費的人大多是住在附近的人或是上班族家長,他們用這段時間進行最後匆忙的採買。他們貢獻了平日晚上約百分之六十的營業額。如果我們平日晚上增加半小時的營業時間到十點半,那麼就有可能增加更多營業額。 

(   C  )33.  What does the report NOT suggest?

(A) Having more free buses for shoppers.
(B) Changing the opening hours on weekdays.
(C) Making plans to help weekday morning business.
(D) Changing the time of the special sale on weekends.

【題目中譯】這篇報告沒有提出什麼建議?

【解答中譯】(A) 增派免費接駁公車給消費者搭乘。

(B) 改變平日的營業時間。

(C) 研擬計畫幫助提升平日早上的營業額。

(D) 改變週末促銷商品推出的時間。

【解析】選項A位於第一段倒數三行,選項B位於第二段倒數兩行,選項D位於第一段二~四行,故答案為 (C)

suggest 建議

 

(   D  )34.  What does the report say about the shopping center?
(A) Its business on weekdays is not as good as last season.

(B) It has a special sale one hour before closing every day.

(C) Most of the shoppers take the free buses to the shopping center.

(D) A large part of its shoppers on weekday evenings are working parents.

【題目中譯】這份報告對於此購物中心的敘述為何?

【解答中譯】(A) 它的平日生意沒有上一季好。

(B) 每天關門前一小時會舉辦促銷活動。

(C) 大部分的消費者都是搭乘免費接駁公車去購物。

(D) 平日晚上的消費者有一大部分是上班族家長。

【解析】於第二段第四行有提到週間晚上的消費族群,故答案為 (D)

 

likely 可能

 

(   B  )35.  Which picture is most likely used in the report?
(A)

05  

(B)

 06

(C)

 07

(D)

08

【題目中譯】此份報告最有可能使用下哪份圖表?

Weekday evening 平日晚上

Weekend morning 週末早上

Weekend afternoon 週末下午

Weekend evening 週末晚上

Others 其餘時段

Business done during a week 一週的營業額

【解析】從第一段知道生意最好的時段是週末下午,從第二段知道生意次好的是週末晚上,再來是平日晚上,最後是週末早上。

(36-37)

Dear Maggie,

  I know you won’t be happy but I still have to say this again.  It hurts me to think that you’re going to ________.  I know you’ve always wanted to be like those actresses with big eyes and slim legs, but in fact you are already beautiful.  What you are born with makes you special because nobody looks the same as you.

  It worries me more that ________.  But sadly, there’s no quick fix to this, not even with the doctor’s help.  If you don’t try to like yourself first, no one else will.  People like you not because of your face, but because of your heart.  You need to understand this first.  Until you understand this, nothing is going to be different even if you have this change.

  I truly hope you think this through again.

Love,

Linda

【文章翻譯】

親愛的瑪姬:

  我知道你會不開心,但我還是要再說一遍;知道你將要__(36)__真的讓我很痛苦。我知道你一直想成為那些有著大眼睛及纖細美腿的女演員,但事實上你已經相當美麗了。你天生的特質讓你如此的不凡,因為沒有人會與你相似。

  更讓我擔心的是__(37)__ 但不幸的是,沒有速成的方法可以解決這個難題,甚至連醫生也無法給予幫助。如果你不先嘗試喜歡自己,那沒有人能夠喜歡你。人們喜歡你的,從來都不是你的面孔,而是你的心你必須先理解到這點直到你認知到這點之前,就算你的外表有了改變,這些改變也不會為你帶來任何不同的意義。

  我真的希望你能徹底地想清楚。

 

愛你的

琳達

(   A  )36.  (A) change the way you are
(B) give up being an actress
(C) travel with a theater group
(D) run away from your friends

解答中譯】(A) 改變原來的你

(B) 放棄成為一個女演員

(C) 跟著一個劇團巡演

(D) 遠離你的朋友

【解析】根據空格後,文章的第一句及第二句,Maggie想要變得像女演員們有大眼睛及纖細美腿,表示她想要改變她現在的模樣,故選擇答案(A)。

(   C  )37.  (A) you’re too shy to talk with people
(B) you just don’t want to be like others
(C) you don’t think you’re good enough
(D) you don’t know what you’ve missed

【解答中譯】(A) 你太害羞而無法與人談話

(B) 你只是不想與其他人相同

(C) 你覺得自己不夠好

(D)你不知道你錯過什麼

【解析】根據第二段第二句及第三句,我們得知Linda覺得Maggie並不愛自己,因此此題答案選(C)。

 (38-41)

   Elizabeth Alexandra Mary Windsor was born in London on April 21, 1926. No one thought one day she ________the queen of the UK. After her grandfather, King George V, died in 1936, Elizabeth’s uncle, Prince Edward, became King Edward VIII. Edward ________in love with a married American woman long before, and he decided to marry her after he became the king. However, Edward was asked to choose between the throne and his love. Finally, he decided to give up the throne

  ________.  After Edward VIII gave up the throne, Elizabeth’s father became King George VI.  As the oldest child without any brothers, Elizabeth became next in line to the throne.  She needed to say goodbye to her good old life and prepare to be a queen.  After her father died in 1952, she became Queen Elizabeth II. 
  Ever since she became head of her country, Queen Elizabeth II ________: She has held meetings with important people in the UK, and has visited many foreign countries.  In the few hours she keeps to herself, however, she reads and enjoys horseback riding.

 

【文章翻譯】

  伊莉莎白‧亞歷山大‧瑪麗‧溫莎於1926年4月21日出生於英國倫敦。當時沒有人想過有朝一日她會成為英國女王。在她祖父——國王喬治五世於1936年逝世後,伊莉莎白的伯父——愛德華王子,繼位為國王愛德華八世。愛德華很早以前便與一位已婚的美國女子相戀,在他繼位後,他決定娶她為妻。然而,愛德華被要求必須在王位及愛情中做抉擇。最終,他決定放棄了王位。

  這改變了伊莉莎白的一生。在愛德華八世放棄王位後,伊莉莎白的父親成為英國國王喬治六世。身為最年長子嗣且無其他手足,伊莉莎白的王位繼承權由此上升至第一位。她必須和以往的美好生活告別並為成為女王做準備。在她父親於1952年逝世後,她成為英國女王伊莉莎白二世。

  從成為國家的女王起,伊莉莎白二世就一直很努力的為英國付出:她召集英國的重要人物召開會議,還有拜訪許多國家。而在她僅剩的幾小時私人時間,她閱讀並享受騎馬。

(   D  )38.  (A) has become                      (B) became
(C) had become                      (D) would become

解析】No one “thought” “one day” 在當時沒人想過(過去式),有一天(未來),故(D)是正解。

(   C  )39.  (A) has fallen                         (B) is falling
(C) had fallen                         (D) would fall

【解析】“and he decided to marry her after he became the king.” 由decided判斷愛德華愛上美國女子的事實先發生,此處應選擇過去完成式,故(C)是正解。

(   A  )40.  (A) This changed Elizabeth’s life
(B) It was not easy to give up the throne(C) It was good news to Elizabeth and her family

(D) This part of history made the UK a strong country

【解析】第1段先提及王位原應由國王愛德華八世繼承,但因國王愛德華八世的婚姻問題使他放棄王位,第2段提到此變故使伊莉莎白二世的父親繼位,也因此伊莉莎白的王位繼承權由此上升至第一位,(She needed to say goodbye to her good old life and prepare to be a queen),足見這改變了伊莉莎白的一生,故(A)是正解。

(   )  41. A) has worked hard for the UK

(B) has been popular with the people of the UK

(C) has been the queen of the UK for a long time

(D) has brought the people of the UK much closer

【解析】從第3段細數伊莉莎白二世的政績判斷,故(A)是正解。從後面的She has held meetings with important people in the UK, and has visited many foreign countries.得知她為英國的奉獻,所以答案選(A)。

108英文會考閱讀解析(1) 

108會考英文單題詳解 

文章標籤

創作者介紹
創作者 阿莓莓KIKI 的頭像
阿莓莓KIKI

莓喵英文Fun

阿莓莓KIKI 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()